Skip to main content

Bæredygtigt byggeri


Bæredygtighedens mange aspekter: Det er komplekst at bygge bæredygtigt, da det bl.a involverer materialer, funktion, drift og proces. Ofte er renovering og ombygning mere bæredygtigt end nybyggeri.

Vores tilgang til bæredygtighed i byggeriet

Når vi arbejder med bæredygtige byggerier, ser vi på bygningens levetid og klimaaftryk – hvad end det er nybyggeri eller renovering. Det handler om både materialer, genbrug, fleksibilitet ift. anvendelse, byggeproces og selvfølgelig energiforbruget til driften. Vi ser på nye teknologier og muligheder for udvikling af bygningen, for at den bidrager mest muligt til en grøn omstilling.

Specialister i bæredygtigt byggeri

JL Engineering specialiserer sig i bæredygtigt byggeri, der er godt for mennesker og planeten. Vi hjælper både med DGNB byggeri, livscyklusanalyse samt anden rådgivning, der gør jeres bygninger mere bæredygtige.

Omfattende rådgivning på Sjælland

Vi rådgiver om bæredygtigt byggeri over hele Sjælland og hjælper jer med at finde de bedste løsninger for jeres projekter. Kontakt os i dag for at høre mere om bæredygtigt byggeri.

Hvad er bæredygtigt byggeri?

Bæredygtigt byggeri er en tilgang, hvor man med brugerne i fokus tager hensyn til miljø og klima i alle aspekter af byggeprocessen. Det inkluderer brugen af ​​bæredygtige materialer og teknologier, energieffektivitet og reduktion af CO2-udledning samt design for at forbedre indeklimaet og øge trivslen for brugerne.

Forskellige former for bæredygtigt byggeri

  • Renovering og genbrug: Bæredygtigt byggeri kan indebære renovering, hvor materialer genbruges, og bygningens energiforbrug optimeres.
  • Transformation: Det kan også omfatte transformationer, hvor bygninger ændrer anvendelse, f.eks. fra industri til kontor, med fokus på bæredygtige løsninger
  • Nybyggeri: Ved nybyggeri tænkes bæredygtige og fleksible løsninger ind fra starten, så bygningen nemt kan ændre funktion, og elementer kan genanvendes. Dette sikrer en bæredygtig udvikling og effektiv ressourceudnyttelse.

Energirenovering og den grønne omstilling

Byggerier står for over en tredjedel af det samlede energiforbrug. Ved at tænke bæredygtighed ind i byggeprocessen, kan vi fremme den grønne omstilling. Hvis I ønsker at gøre jeres eksisterende bygning mere bæredygtig, kan en energirenovering være en effektiv løsning.

Bæredygtighedsscreening af byggerier

Hos JL Engineering har vi udviklet et internt bæredygtighedsscreeningsværktøj, som anvendes på nye projekter. Formålet med screeningen er at skabe et overblik over mulighederne for bæredygtige tiltag og forbedringer i det pågældende projekt. Læs mere om screening af byggerier for bæredygtighed.

DGNB certificering

DGNB-certificeringen beviser, at en bygning lever op til høje standarder for bæredygtigt byggeri. Det er en kvalitetsmærkning, der vurderer bygninger på miljø, økonomi og sociale aspekter samt procesmæssig, teknisk og områdets kvalitet. Bygninger vurderes ud fra 36 kriterier, som bedømmes med et pointsystem. Resultatet klassificeres fra bronze til platin, med tillægsudmærkelserne diamant, hjerte og planet, hvilket viser bygningens samlede bæredygtighedsniveau.

De generelle vurderingskriterier i DGNB er:

Miljø

  • Materialers påvirkning af miljøet
  • Bygningens energiforbrug
  • Livscyklusvurdering af byggematerialer
  • Genanvendelse
  • Vandforbrug.

Økonomi

  • Totaløkonomi herunder vedligeholdelsesomkostninger, byggeomkostninger og drift
  • Robusthed
  • Fleksibilitet og tilpasningsevne

Sociale forhold

  • Akustik
  • Visuel komfort
  • Adgangsforhold
  • Bygningens struktur og udearealer
  • Arkitektur
  • Luftkvalitet – vær opmærksom på, at der findes et minimumskrav, som altid skal overholdes.

Livscyklusvurdering (LCA)

En livscyklusvurdering (LCA) er essentiel for at vurdere en bygnings miljøpåvirkning gennem hele dens levetid. LCA undersøger alt fra råmaterialer, produktion, transport, brug, vedligeholdelse til nedrivning, og hjælper med at identificere de mest miljøbelastende faser.

Man kan vurdere de miljøbelastende faser ud fra fem parametre:

  • Udvinding/genvinding: Vurdering af råmaterialers miljøpåvirkning og muligheder for at bruge mere bæredygtige alternativer.
  • Produktion: Analyse af fremstillingsprocesser og deres miljøpåvirkning. Det tages også i betragtning, om der findes alternative materialer, der kan give en bedre miljøprofil.
  • Drift: Vurdering af bygningens energiforbrug og muligheder for at optimere det. Her kigger man også på, hvordan indeklimaet kan forbedres uden CO2-aftrykket forstørres.
  • Byggeproces: Der undersøges, hvor meget transport der er ved udvinding og produktion af byggematerialer samt fra leverandør til byggeplads, og om transporten kan gøres mere miljøvenlig.
  • Bortskaffelse: Vurdering af miljøpåvirkningen ved bortskaffelse af materialer efter endt levetid.

Vi hjælper også med commissioning for at sikre, at jeres byggeri overholder specifikke krav og målsætninger.

Solceller som bæredygtigt byggeri

Solcelleanlæg kan imødekomme det stigende energibehov og er særligt efterspurgt i bæredygtige byggerier med lavt energiforbrug. En investering i solceller kan reducere bygningens energiomkostninger og klimaaftryk betydeligt over tid.

Rådgivning om solceller

Hos JL Engineering oplever vi en stigende efterspørgsel på denne type bæredygtigt byggeri. Vi rådgiver om solcelleløsninger tilpasset dine specifikke behov, med fokus på både økonomiske faktorer og miljøet. Vi tænker kreativt for at integrere solcelleanlæg i bygningens arkitektur uden at gå på kompromis med det æstetiske udtryk.

Sådan arbejder vi med FNs Verdensmål

  • Forbedringer af indeklimaet vil forbedre sundhed og trivsel for ansatte og elever. Desuden er det påvist, at et godt indeklima forbedrer koncentration og produktivitet hos både børn og voksne. Med vores løsninger inden for indeklima, sikrer vi konkrete løft af sundheden og trivslen.

  • Energirenoveringer vil give besparelser i kroner og ører på bygningens drift. Desuden vil det betyde en besparelse i ressourceforbrug og CO2-udledning. Derigennem bidrager en energirenovering til jeres samlede klimaindsats.

Kontakt os for bæredygtig rådgivning om byggeri

JL Engineering er rådgivende ingeniører med speciale i bæredygtighed, energirenovering og indeklima, med hovedkontor i Brøndby. Vi arbejder på hele Sjælland og står klar til at rådgive jer om, hvordan jeres byggeri kan foregå så bæredygtigt som muligt.

Kontakt os i dag, hvis I ønsker rådgivning og sparring til, hvordan I bygger bæredygtigt. Vi hjælper med både små og store projekter for at sikre, at jeres byggeri bliver så grønt som muligt.

Kontakt os


Kontaktformular:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Når du indtaster og sender dine kontaktoplysninger i denne formular, videregiver du personoplysninger til os. Vi behandler dine data i overensstemmelse med GDPR-forordningen. Oplysningerne videregives aldrig til tredjepart. Læs om vores privatlivspolitik her.